Αρχή
Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Κομμένο
Στις αρχές του 2024, η ανακοίνωση έγινε πως το Μαρτυρικό Κομμένο θα αποκτήσει το δικό του Μουσείο Ολοκαυτώματος, μια σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων και στην ενημέρωση του κοινού για την τραγωδία του Ολοκαυτώματος.
Το μουσείο θα αφηγείται την ιστορία των 317 αδικοχαμένων αμάχων από τον τακτικό γερμανικό στρατό, τη Μεραρχία Εντελβάις, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες, αντικείμενα, φωτογραφίες και πολυμέσα. Θα δίνει έμφαση στην ανθρώπινη πτυχή της τραγωδίας, επιδιώκοντας να αφυπνίσει τις συνειδήσεις και να μάθει από το παρελθόν για την προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.
Η μελέτη ανατέθηκε στους μηχανικούς Μαρίλη Παππά και Δημήτρη Παππά.
Η εντολή που δόθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν να γίνει διαμόρφωση του χώρου και να δημιουργηθεί ένας μικρός χώρος για 30 έως 40 άτομα πίσω από το παλιό σπίτι και να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο σπίτι και στην κατασκευή ενός τύμβου.
Μία πρόταση που δεν αρμόζει στην βαρύτητα ιστορίας του ολοκαυτώματος του Κομμένου.
Με παρέμβαση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Ηλία Λάμπρη και με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου μας Κώστα Παπασιώζου και σε συνεργασία με τους μελετητές μηχανικούς, η μελέτη αλλάζει. Η νέα μελέτη προβλέπει τον χώρο του μουσείου περίπου στα 520 τετραγωνικά, ενσωματώνοντας μέσα και το παλιό σπίτι, ως ιστορικό μνημείο. Στον πίσω χώρο του Μουσείου θα κατασκευαστεί θέατρο χωρητικότητας 200 έως 250 ατόμων, ανοιχτό με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου μας Κώστα Παπασιώζου που ζήτησε από τους μελετητές να αλλάξουν και την είσοδο του Μουσείου.
Η παρουσίαση της μελέτης έγινε στο δημοτικό σχολείο παρουσία των πολιτών του χωριού μας. Η Μαρίλη Παππά έκανε μία άρτια και ολοκληρωμένη παρουσίαση της μελέτης. Οι δύο μηχανικοί απάντησαν σε ερωτήσεις που δέχτηκαν από τους παρευρισκόμενους.
Ο Δήμαρχος του δήμου μας Κώστας Παπασιώζος, λαμβάνοντας το λόγο αναφέρθηκε σε έργα που προβλέπονται για την ανάδειξη και τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Κομμένου, όπως το Κοινοτικό Γραφείο που βρίσκεται σε αθλία κατάσταση.
Το Μαρτυρικό Κομμένο, που έχει καταγραφεί ως σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το Μουσείο θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα διαλόγου, εκπαίδευσης και ανάπτυξης ενός κοινωνικού λόγου για τον αγώνα κατά των μισαλλοδοξιών, του φασισμού και ου ρατσισμού.
Αυτή η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια να διατηρηθεί η μνήμη του Ολοκαυτώματος και να μάθουμε από τα γεγονότα του παρελθόντος για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν ποτέ.
Στην παρουσλιαση παρευρέθηκαν ακόμα οι Αντιδήμαρχοι Θανάσης Σιώζος και Σάκης Κατσούλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λάμπρος Βλάχος, καθώς και οι πρόεδροι του Μορφωτικού και Αθλητικού Συλλόγου.