Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

kesel kommenoΤο πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση της φασιστικής Ιταλίας. Ο Ελληνικός Λαός απάντησε στο ιταμό τελεσίγραφο του Μουσολίνι με έναν ομόθυμο και πρωτόγνωρο ξεσηκωμό κι έσπευσε στα σύνορα να υπερασπιστεί την πατρίδα, την ελευθερία του και την αξιοπρέπειά του. Ο ενθουσιασμός των Ελλήνων, που εκδηλώθηκε με την κήρυξη του πολέμου και τη γενική επιστράτευση, τα χαμογελαστά πρόσωπα των φαντάρων μας, που έσπευδαν με χαρά και υπερηφάνεια στο μέτωπο και η χαλύβδινη θέληση του λαού μας να υπερασπιστεί την πατρίδα μας και να αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στον φασιστικό Άξονα ήταν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της 28ης Οκτωβρίου 1940. 

Περισσότερα...

Ψήφισμα του ΕΣΔΟΓΕ

mousiotitsa1Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 Συμπληρώνονται σήμερα 78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων. Την Κυριακή 25 Ιουλίου 1943 οι στρατιώτες του 12ου λόχου του 98ου συντάγματος της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών («το αιματοβαμμένο εντελβάις») προέβησαν σε μιαν ανηλεή και κτηνώδη σφαγή του πληθυσμού και παρέδωσαν το χωριό στις φλόγες δολοφονώντας 135 άοπλους και ανυπεράσπιστους κατοίκους του, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά και γυναίκες.

Περισσότερα...

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΔΙΔΑΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

epizontes mauroforesH Ελληνορωσική λέσχη ΔΙΑΛΟΓΟΣ διοργανώνει στις 22 Ιουνίου και ώρα 19:30 Διεθνή τηλεδιάσκεψη, αφιερωμένη στην ογδοηκοστή επέτειο από την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου με θέμα:

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΔΙΔΑΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Η εκδήλωση τελεί  υπό  την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα. Ομιλητές:

1.     Perevezentsev Sergey — Doctor of Historical Sciences, Professor of Department of History of Social and Political Doctrines, Faculty of Political Science, Lomonosov Moscow State University

Περισσότερα...

«Η παραχάραξη της Ιστορίας ως εκπαιδευτική μέθοδος!»

κομμενο

epizontes 2012Η πλαστογράφηση της ιστορίας

Το πρόγραμμα “MOG – Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα” έχει καταγγελθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς, καθώς και σημαντικούς ιστορικούς και μελετητές, ότι παραχαράσσει την Ιστορία, υποτιμά τη συμβολή της Αντίστασης και της θυσίας του Ελληνικού λαού στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό-φασισμό και σκύβει με κατανόηση στην πλευρά των δήμιων του Άξονα1, επιδιώκοντας την οριστική ματαίωση του αγώνα για τις γερμανικές οφειλές. Σε άρθρα μας και σε συνεντεύξεις μας εκφράσαμε την έκπληξη που δοκιμάσαμε, όπως θεωρούμε και κάθε εχέφρων και δημοκράτης, διαπιστώνοντας ότι η ιστοσελίδα του προγράμματος “MOG – Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα” υιοθετεί την άποψη του διαβόητου Γιόζεφ Γκέμπελς, ότι, τάχα, υπεύθυνη για την πείνα στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής ήταν η «βίαιη βρετανική πολιτική του ναυτικού αποκλεισμού» και όχι η ληστρική πολιτική του Γ’ Ράιχ. Περισσότερα....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 80η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

maxi kritisΗ Μάχη της Κρήτης έμεινε στην ιστορία για το πρωτόγνωρο φαινόμενο του παλλαϊκού ξεσηκωμού, του πάνδημου συναγερμού, την αυθόρμητη, μαζική και ηρωική Αντίσταση του Λαού της Κρήτης ενάντια στους ναζιστές εισβολείς. Όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν την από αέρος επίθεση για την κατάληψη της Κρήτης (επιχείρηση «Ερμής»), ξύπνησαν οι μνήμες των ατέλειωτων θυσιών για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κρήτης. Αυτό που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο, τουλάχιστον στις πολεμικές συρράξεις του εικοστού αιώνα. Ήταν το φαινόμενο της παλλαϊκής άμυνας, του πάνδημου συναγερμού, της καθολικής Αντίστασης για την υπεράσπιση της πατρίδας και της ελευθερίας. Αλλά, ταυτόχρονα, σηματοδοτούσε την σθεναρή και ανυποχώρητη Αντίσταση της Κρήτης στην επιβολή της ναζιστικής «νέας τάξης πραγμάτων», σε μία εποχή που ο Χίτλερ και ο Άξονας κυριαρχούσαν στην Ευρώπη.

Περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΑΘΗΝΑ

ellada katoxi fit 629x467Στις 27 Απριλίου 1941,με την είσοδο της Βέρμαχτ στην ανοχύρωτη Αθήνα ξεκινά η μακρά νύχτα της Κατοχής, που κράτησε τριάμισυ ολόκληρα χρόνια και υπήρξε από τις σκληρότερες στην κατεχόμενη Ευρώπη. Ογδόντα χρόνια μετά, η Ο.Δ. της Γερμανίας όχι μόνο αρνείται να αναγνωρίσει και να πληρώσει τις οφειλές της στην Ελλάδα για τα ανείπωτα δεινά που της προξένησε, αλλά επιχειρεί, με ανάρμοστες μεθοδεύσεις, την αναθεώρηση της Ιστορίας. 

Από τις πρώτες, κιόλας, μέρες της Κατοχής η ναζιστική Γερμανία βρήκε απέναντί της τον ελληνικό λαό: από τους έρημους δρόμους με τα κατάκλειστα σπίτια της ανοχύρωτης Αθήνας έως τη θυσία του μαθητή Μάθιου Πόταγα. Και από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης έως το κατέβασμα, από τους πρωτοετείς φοιτητές Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζο, της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη. Στην κοιτίδα της Δημοκρατίας γεννήθηκε και η λαϊκή Εθνική και Ευρωπαϊκή Αντίσταση, που συνέβαλε τα μέγιστα στη συντριβή του ναζισμού-φασισμού.

Περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ!

"Καλοsigkntrosi voyliύμε το ΥΠΑΙΘ να σταματήσει εδώ και τώρα τέτοιου είδους «πρωτοβουλίες» και παρεμβάσεις στα σχολεία οι οποίες προσβάλλουν βάναυσα στα μάτια και τις συνειδήσεις των παιδιών μας την ιστορία του τόπου μας, τον ηρωικό αγώνα του λαού μας, τις αμέτρητες θυσίες που έδωσε για τη λευτεριά της πατρίδας απέναντι στους τυράννους του, παραποιούν την ιστορική πραγματικότητα εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα."
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΡΙΕΥΕΙ! ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΟΤΙ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ, Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

Περισσότερα...

Ανοίγει μέσα από το γερμανικό κοινοβούλιο ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις;

epizontes mauroforesΜετά την κατάθεση σχετικών ψηφισμάτων από Γερμανούς βουλευτές των Πρασίνων και των Αριστερών ανοίγει άραγε ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις;
Κινείται, όντως, ξαφνικά στην ίδια τη Γερμανία, το πολύπαθο «μέτωπο» των Γερμανικών Oφειλών προς την Ελλάδα, μετά την αναπάντεχη πρωτοβουλία Πρασίνων κι Αριστερών να καταθέσουν, με αφορμή την 80ή επέτειο από την επίθεση της Wehrmacht εναντίον της Ελλάδας στις 6 Απριλίου του 1941, την περασμένη εβδομάδα, στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ψηφίσματα, προκειμένου να αναγνωριστεί ότι το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της;

Περισσότερα...

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΛΑ ΠΕΤΡΙΔΗ: ΑΥΡΙΟ, ΔΕΥΤΕΡΑ 12.4.2021 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ!

vila petridiΜερικά σημαντικά δεδομένα:
Τη δεκαετία του 1980 η Βίλα Πετρίδη χαρακτηρίστηκε από το Υπ. Πολιτισμού επί Υπουργίας Μελίνας Μερκούρη ως ένα «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία».
Πρόσφατα ανακαινίσθηκε πλήρως με χρήματα του ελληνικού λαού από το ΕΣΠΑ την περίοδο (1,5 εκατομμύριο ευρώ)
 
Επί δύο χρόνια (2018-2019) λειτούργησε ως μια όαση πολιτισμού στην υποβαθμισμένη Β' Δημοτική Κοινότητα, φιλοξενώντας εκατοντάδες μουσικά και θεατρικά δρώμενα και πνευματικές εκδηλώσεις.
Και τώρα επιχειρείται να παραδοθεί στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, το μακρύ χέρι της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, που έχει ως αποστολή του να διευκολύνει τη γερμανική διείσδυση στη Θεσσαλονίκη.
ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΗ ΒΙΛΑ ΠΕΤΡΙΔΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ";

Περισσότερα...

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 86 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας