Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

"ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, 1941-1944"

ekthesi dolianitiΞεκινά σήμερα Πέμπτη 13/10 στην Αίθουσα του Σταθμού του Μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ η 4ήμερη έκθεση "ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, 1941-1944" με την ευκαιρία της 72ης επετείου της απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα, στις 12 Οκτωβρίου 1944.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή τις 16 Οκτωβρίου (από 10.30 έως 20.00), διοργανώνεται από Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και αποτελεί το αρχειακό υλικό από τη συλλογή Γεωργίου Δολιανίτη.

430 τίτλοι εφημερίδων -470 λογοτεχνικά βιβλία

Το αρχειακό υλικό - που περιλαμβάνει 230 τίτλους εφημερίδων και 470 λογοτεχνικές εκδόσεις της εποχής- είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας το μέλους του ΕΣΔΟΓΕ σχολάρχη Γ. Δολιανίτη προκειμένου να διασωθούν τα πρωτότυπα των εντύπων που συνθέτουν το εύρος των αγωνιστικών αλλά και των πολιτιστικών και ιδεολογικών αναζητήσεων μέσα στην φωτιά της κατοχής και της αντιστασιακής προσπάθειας του ελληνικού λαού 1941-44.Στα αντιστασιακά έντυπα ο λαός , που διψούσε για αυθεντική ενημέρωση, έβρισκε τα νέα του αγώνα χωρίς τα φίλτρα της κατοχικής λογοκρισίας.

ekthesi dolianiti
Πρόκειται ακόμη για άφθονο αλλά λησμονημένο εν πολλοίς υλικό τεκμηρίωσης για τα δεινά και τις καταστροφές που υπέστη ο ελληνικός λαός εξ αιτίας του πολέμου και της κατοχής. Ακόμα υπάρχει υλικό από το έπος 40-41 , αλλά και τεκμήρια από τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν ντοκουμέντα που αποτυπώνουν τις καταστροφές, όπως η Έκθεση Καραδήμα ''Καταστραφείσαι Πόλεις και Χωρία'',, κρατική έκδοση του 1946.Επίσης το αναντικατάστατο, κλασσικό έργο του Δοξιάδη που με παραστατικό τρόπο συγκέντρωσε της συνέπειες του πολέμου σε ένα Λεύκωμα που μεταφράστηκε στα αγγλικά, γαλλικά και στα ρώσικα.

H Έκθεση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ''Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ'' και παράλληλα στο πλαίσιο προβολής που αυτές λαμβάνουν μέσα από τα ΜΜΕ και στους συρμούς του μετρό που φέρουν οθόνες εντός των βαγονιών. Το σχετικό βίντεο με ειδική αναφορά στην εκδήλωση είναι παραγωγή της ΕΡΤ, ενώ η παραχώρηση της αίθουσας και των διαφημιστικών μέσων της είναι χορηγία της ''Σταθερές Συγκοινωνίες '' (ΣΤΑΣΥ ΑΕ ). Το πρωτότυπο υλικό ανήκει πλέον στο Ίδρυμα Λασκαρίδη και μπορεί να αναζητηθεί εκεί ως Βιβλιοθήκη Δολιανίτη

Εκδήλωση της Κυριακή

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της Έκθεσης έχει επίσης προγραμματιστεί μία εκδήλωση Μνήμης την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, (στις 11πμ), που θα τιμήσει τον αγωνιστικό και πνευματικό οργασμό της κατοχής έτσι όπως εκφράστηκε με τα εκατοντάδες έντυπα και λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν στην περίοδο 1941-1944.

Η εκδήλωση, με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει προταθεί στα σχολεία της Αττικής, για επίσκεψη των μαθητών.

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας