Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Αρχή

Ανοίγει μέσα από το γερμανικό κοινοβούλιο ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις;

epizontes mauroforesΜετά την κατάθεση σχετικών ψηφισμάτων από Γερμανούς βουλευτές των Πρασίνων και των Αριστερών ανοίγει άραγε ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις;
Κινείται, όντως, ξαφνικά στην ίδια τη Γερμανία, το πολύπαθο «μέτωπο» των Γερμανικών Oφειλών προς την Ελλάδα, μετά την αναπάντεχη πρωτοβουλία Πρασίνων κι Αριστερών να καταθέσουν, με αφορμή την 80ή επέτειο από την επίθεση της Wehrmacht εναντίον της Ελλάδας στις 6 Απριλίου του 1941, την περασμένη εβδομάδα, στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ψηφίσματα, προκειμένου να αναγνωριστεί ότι το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της;

Για μια «πρώτη δικαίωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Oφειλών προς την Ελλάδα αλλά και του Μανώλη Γλέζου» με τα δυο ψηφίσματα που φέραν στο γερμανικό κοινοβούλιο Πράσινοι κι Αριστεροί (Die Linke), ζητώντας να ρυθμιστούν επιτέλους οι αποζημιώσεις, κάνει πάντως λόγο στο Sputnik ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Αριστομένης Συγγελάκης.


Όπως ήταν αναμενόμενο με ευρεία πλειοψηφία το γερμανικό Κοινοβούλιο απέρριψε τα ψηφίσματα, καθώς καταψηφίστηκαν από τους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Προηγουμένως παρόλα αυτά ο πρώην συμπρόεδρος του Die Link Γκρέγκορ Γκίζι έθεσε μεταξύ άλλων και τη στάση της Γερμανίας σκανδαλωδώς υπέρ της Τουρκίας, λόγω των γερμανικών εξαγωγών, σε ένα βίντεο που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο, ενώ η Χάικε Χένσελ, από το ίδιο κόμμα, έκανε εκτενή ανάλυση για το θέμα των γερμανικών οφειλών. Αμφότεροι έχουν και στο παρελθόν ανακινήσει το θέμα.
Μέρκελ και SPD:Δεν μπορούν να πληρώσουν οι Γερμανοί
Μέρκελ και SPD επανέλαβαν πάντως ότι «δεν μπορούν να πληρώσουν οι Γερμανοί» κι ότι το θέμα είναι λήξαν «χωρίς όμως να εξηγούν το πώς» επισημαίνει ο κ. Συγγελάκης.
Στο μοναδικό σημείο που όλοι συμφώνησαν είναι οι σφαγές των Ελλήνων από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις.
«Το σημαντικό είναι ότι αυτό έγινε μέσα στη γερμανική βουλή, με πρωτοβουλία Γερμανών, και δόθηκε τόσο βάρος» προσθέτει ο κ. Συγγελάκης. «Είναι μια ακτίνα φωτός» εκτιμά.


«Μη θέμα για τους Γερμανούς το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων»
Υπάρχει και η άλλη άποψη. «Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων παραμένει, δυστυχώς, μη-θέμα για τους Γερμανούς, όσο και όπως και αν τίθεται από την ελληνική πλευρά μέχρι τώρα» μας προσγειώνει απότομα η Ελληνίδα ανταποκρίτρια με έδρα τη Γερμανία κα Φαίη Καραβίτη.
«Με αφορμή την 80ή επέτειο από την επίθεση της Wehrmacht εναντίον της Ελλάδας στις 6 Απριλίου του 1941, οι Πράσινοι υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν να αναγνωριστεί ότι το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων που παραμένει ανοιχτό και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της, καθώς και ότι η γερμανική θέση είναι νομικά αμφισβητήσιμη, ενώ ζητούσαν από τη Βουλή να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αλλάξει στάση στο θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου» μας εξηγεί η κα Καραβίτη, διευκρινίζοντας ότι «ρητά πάντως ούτε οι Πράσινοι ζητούσαν καταβολή επανορθώσεων, καθώς γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απίθανο να βρει ανταπόκριση. Αντιθέτως, αυτό το θέτει η Αριστερά. Ουσιαστικά, η πρωτοβουλία είχε ως στόχο την αλλαγή στάσης του Βερολίνου και την έναρξη κάποιου είδους διαπραγμάτευσης με την Αθήνα. Πράσινοι και Αριστερά πάντως είναι τα μόνα γερμανικά κόμματα που εξακολουθούν να συζητούν το θέμα».


Τύχη με τις αποζημιώσεις μόνο με Πράσινους κι Αριστερούς στην κυβέρνηση
«Για τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως για την γερμανική κυβέρνηση, το ζήτημα θεωρείται νομικώς και πολιτικώς διευθετημένο με την Συνθήκη 2+4 που αφορά τις συνέπειες της Γερμανικής Ενοποίησης του 1990 στο πεδίο της Εξωτερικής Πολιτικής» συνεχίζει η συνομιλήτριά μας.
«Αυτή είναι η απάντηση που δίνει πάγια κάθε γερμανική κυβέρνηση ως τώρα και δεν βλέπω να αλλάζει, εκτός ίσως αν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου υπάρξει κάποια σοβαρή ανατροπή συσχετισμών και οι Πράσινοι- ενδεχομένως και η Αριστερά- βρεθούν στην κυβέρνηση».
«Αυτό πάντως που δεν λέει ποτέ το Βερολίνο είναι ότι στην Συνθήκη "2+4" δεν γίνεται ρητή αναφορά σε αποζημιώσεις. Επιπλέον, πολλά από τα κράτη που δέχτηκαν επίθεση από την ναζιστική Γερμανία, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία, δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψή της. Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές διεκδικήσεις ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Bundestag έχει, σε γνωμοδότησή της, αμφισβητήσει την γερμανική στάση. "Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι βάσιμη από απόψεως Διεθνούς Δικαίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι πειστική", ανέφερε στο σκεπτικό της η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2019, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι τα ελληνικά αιτήματα έχουν παραγραφεί. Άλλωστε η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις επανορθώσεις και έχει επανειλημμένα προβάλει τις αξιώσεις της- έστω σε επίπεδο πολιτικών δηλώσεων» καταλήγει η κα Καραβίτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί για τα όσα διαδραματίστηκαν για τις ελληνικές διεκδικήσεις στην γερμανική ομοσπονδιακή βουή.
Ερωτηθείς παρόλα αυτά ο κ. Γεννηματάς (ελληνικό ΥΠΕΞ) από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA επανέλαβε ότι υφίστανται ακόμη οι διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς και ότι αυτή θα ασκήσει κάθε μέσο για αυτές.
Ωστόσο, στο τέλος του τηλεγραφήματος του πρακτορείου «χτυπήθηκε» ότι η ελληνική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θέτει στη γερμανική κυβέρνηση το θέμα, ούτε το αναδεικνύει.


«Παγωμένο» το θέμα των διεκδικήσεων για τις ελληνικές κυβερνήσεις
«Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση το έχει "παγωμένο"» επιβεβαιώνει ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Αριστομένης Συγγελάκης.
«Ξεπάγωσε μέσω των Γερμανών. Η τακτική της Ελλάδα οφείλεται στο ότι η χώρα είναι εξαρτημένη από τη Γερμανία, κάτι που είδαμε και συνέβαινε και με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».
Σύμφωνα με το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (εξαιρουμένων των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας, από τη σούμα) το ποσό των γερμανικών αποζημιώσεων ανέρχεται στο ποσό των 300 δις.
Ο γνωστός μελετητής και ιστορικός για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή στην Ελλάδα Χάγκεν Φλάισερ, αποκαλύπτει ωστόσο σε συνέντευξή του σε free press (ston Θ.Αντωνόπουλο για τη LIFO) ότι όταν κλήθηκε από το γερμανικό ΥΠΕΞ να συζητήσουν για τις αποζημιώσεις, ρωτήθηκε και για το συνολικό οφειλόμενο ποσό του «δανείου».
Όταν τους απάντησε ότι με τη σημερινή αγοραστική αξία ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, στο υπουργείο, θυμάται σήμερα, «χλώμιασαν και μου είπαν αν ήταν 1 δισ. κάτι γινόταν, 10 δισ. αποκλείεται να τα εγκρίνει ποτέ ο Σόιμπλε!».

Ιωάννα Κλεφτογιάννη

Πηγή: sputniknews.gr

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας