Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Στέλιος Κούλογλου και Βασίλης Τσίρκας στο Κομμένο

kouloglouΤο μαρτυρικό Κομμένο επισκέφτηκαν το Σάββατο 23 Ιουνίου το απόγευμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας. Στην πλατεία του χωριού τούς υποδέχτηκαν ο τοπικός πρόεδρος Δημήτρης Δήμος μαζί με τον τοπικό σύμβουλο Κώστα Αντωνίου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Νικολάου Σκουφά Φανή Φωτιάδη,

οι αντιδήμαρχοι Αφροδίτη Βλαχοπάνου, Στέλιος Πανακούλιας και Κώστας Ράγκος, ο δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Μπασάνος, καθώς και κάτοικοι του χωριού.

 

Μπροστά στο μνημείο των πεσόντων, όπου αναγράφονται τα ονόματα και οι ηλικίες των 317 τραγικών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ο Στέλιος Κούλογλου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το χρονικό της σφαγής μέσα από λεπτομέρειες που αφηγήθηκαν ο πρόεδρος και πολίτες του Κομμένου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ολοκαυτώματος, ιδίως στο πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου, την προηγούμενη της σφαγής, και το γάμο της Αλεξάνδρας Μάλλιου.

 

Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η πράξη αυτή αποτέλεσε εκκαθαριστική επιχείρηση του τακτικού στρατού της Γερμανίας, καθώς και το γεγονός, επίσης, πως πυρπολήθηκαν όλα τα σπίτια και δολοφονήθηκαν μέσα σ’ αυτά 36 βρέφη και νήπια έως πέντε χρονών, καθιστούν το Κομμένο ίσως τον πιο μαρτυρικό τόπο του κόσμου κατά τη διάρκεια του β΄ παγκόσμιου πολέμου.

kouloglou skaras stasinos1kouloglou 4

Στη συνέχεια οι δύο βουλευτές συνομίλησαν με τους επιζώντες του ολοκαυτώματος Θεόδωρο Σκάρα, 92 χρονών σήμερα, Δημήτρη Στασινό, 92 επίσης χρονών, και Αρτεμισία Κοντογιάννη, 85 χρονών. Η συνομιλία, μάλιστα, με την Αρτεμισία Κοντογιάννη έγινε στο πατρικό της σπίτι, μέσα στις φλόγες του οποίου οι Γερμανοί στρατιώτες έκαψαν ζωντανά τρία ανήλικα αδέρφια της και τη γιαγιά της. Ενώ τη μάνα της τη μαχαίρωσαν μπροστά στην είσοδο του σπιτιού της. Το σπίτι αυτό, από το οποίο είχαν μείνει τότε μόνο οι πέτρες, αποτελεί σήμερα το μουσείο ολοκαυτώματος του Κομμένου, που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα.

 

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κομμένου Δημήτρης Δήμος ζήτησε από τους δύο βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη μεγαλύτερη προβολή και ανάδειξη του ολοκαυτώματος του Κομμένου. Παράλληλα να στηρίξουν με κάθε μέσο την ιστορικότητα του χωριού και να επισημανθούν τα στοιχεία εκείνα που μαρτυρούν καταφανώς πως στο Κομμένο διαπράχτηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας.

kouloglou 9kouloglou 16

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας