Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Η Κρυοπηγή 75 χρόνια μετά τίμησε τους νεκρούς αγωνιστές της Μ.Παρασκευής του 1944

kriopigi ilias2019

Συγκίνηση αλλά και μηνύματα για ειρήνη και συνέχιση των αγώνων έστειλαν οι κάτοικοι του μικρού ορεινού χωριού της Πρέβεζας.
Με λουλούδια κομμένα από τους κήπους των σπιτιών τους και δάφνινα στεφάνια, πάνω απ' όλα όμως με τις μνήμες νωπές και την συγκίνηση να βουρκώνει ακόμη και τώρα 75 χρόνια μετά τα μάτια τους , οι κάτοικοι της Κρυοπηγής στην Πρέβεζα τίμησαν σήμερα Μ.Παρασκευή τους 23 εκτελεσθέντες συγχωριανούς τους οι οποίοι έχασαν την ζωή τους την Μ.Παρασκευή του 1944 στην Αγία Τριάδα Αγρινίου από τα όπλα των γερμανών κατακτητών.

Στο μνημείο πεσόντων κάθε Μ.Παρασκευή είναι αφιερωμένη στον αγώνα και τη μνήμη των ανθρώπων εκείνων που έχασαν την ζωή τους αγωνιζόμενοι για το ιδανικό της ελευθερίας.
Η πλατεία της Κρυοπηγής , γέμισε κόσμο κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Τοπική Κοινότητα, ο Δήμος Πρέβεζας και οι Σύλλογοι της περιοχής.Ομως ακόμη και μέσα στις δεκάδες παρουσίες , εκείνοι που ξεχώριζαν ήταν οι πραγματικοί “πρωταγωνιστές” της ημέρας αυτής, Ηταν οι ελάχιστοι πλέον ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες του χωριού που χρειάστηκε να πορευτούν στην ζωή τους χωρίς τον πατέρα τους, χωρίς τον αδερφό τους , χωρίς τον αγαπημένο τους. ..

kriopigi2019

Το παρών στην λιτή εκδήλωση (με οικοδεσπότη τον πρόεδρο της Κρυοπηγής Νίκο Ντελή) έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αγρινίου Σπύρος Αδάμης, ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, ο βουλευτής Στέργιος Γιαννάκης, οι αντιδήμαρχοι Δ.Ε Ζαλόγγου Κώστας Ματέρης και Πρέβεζας Λάζαρος Πιπιλίδης , δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι , εκπρόσωποι συλλόγων, σωμάτων ασφαλείας και φορείς.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο ιερέας του χωριού , ο πρόεδρος του Πολ.Συλλόγου Βαγγέλης Τσούτσης, διάβασε τα ονόματα των νεκρών ενώ ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς της Τοπ.Κοινότητας ο Χρήστος Τσούτσης, “αποτύπωσε” το χρονικό των γεγονότων που προηγήθηκαν της εκτέλεσης των Κρυοπηγητών παραθέτοντας και μαρτυρίες από εκείνη την ημέρα που αποδεικνύουν ότι οι 23 που έχασαν την ζωή τους αψήφησαν τον θάνατο και πέρασαν στην αθανασία με ακέραια τα ιδανικά τους. ..
Και για μια ακόμη φορά αποτυπώθηκε το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να προχωρήσει η αναγνώριση της Κρυοπηγής ως Μαρτυρικό Χωριό με το αίτημα που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών .

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας