Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Αυστριακό κρατικό κανάλι στο Κομμένο Μαρτυρίες και ντοκουμέντα για την κρατική τηλεόραση της Αυστρίας

austria tv5Με μαρτυρίες επιζώντων, με συνεντεύξεις και πλάνα από τοπία και μαρτυρικά σημεία του Κομμένου ολοκλήρωσε τα γυρίσματά του το κρατικό αυστριακό κανάλι για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ με θέμα την εγκληματική πορεία της 1ης μεραρχίας εντελβάις από τον Καύκασο στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από την κρατική τηλεόραση της Αυστρίας. Σημειώνεται ότι στην 1η μεραρχία Εντελβάις υπηρετούσαν Γερμανοί και Αυστριακοί αξιωματικοί και στρατιώτες. Μεταξύ των 120 περίπου στρατιωτών του 12ου λόχου του 98ου συντάγματος, που ισοπέδωσε και αφάνισε το Κομμένο, δολοφονώντας εν ψυχρώ 317 άοπλους,

ανυπεράσπιστους και ανυποψίαστους κατοίκους του, περιλαμβάνονταν και αρκετοί Αυστριακοί. Για τους οποίους δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κοινή γνώμη της Αυστρίας.


Τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη, 22 και 23 Μαΐου). Αξίζει να υπογραμμιστεί πως τόσο οι τρεις Αυστριακοί όσο και η ελληνίδα δημοσιογράφος που τους συνόδευε, Φένια Χαλά, έφυγαν εντυπωσιασμένοι όχι μόνο από το υλικό που συγκέντρωσαν σχετικά με την κτηνωδία των ναζί στρατιωτών, αλλά και από τις απαράμιλλες ομορφιές του Κομμένου, ιδιαίτερα από το καταπράσινο τοπίο του και το ηλιοβασίλεμα στον Άραχθο και τον Αμβρακικό.


Οι εργασίες για τη δράση της 1ης μεραρχίας Εντελβάις θα συνεχιστούν σε άλλα μέρη της Ευρώπης, στα οποία έδρασε η εν λόγω μεραρχία και διέπραξε ανάλογα εγκλήματα. Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος των γυρισμάτων Robert Gokl, ένας άνθρωπος με ευαισθησίες γύρω από τα ιστορικά θέματα, αλλά και με βαθιά εμπειρία σχετικά με την τέχνη της εικόνας, εξάντλησε όλα τα περιθώρια της παραμονής του στο Κομμένο προκειμένου να καλύψει το θέμα του από κάθε πλευρά. Η ολοκλήρωση των γυρισμάτων προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του καλοκαιριού, για να αρχίσει στη συνέχεια η επεξεργασία του υλικού και η προβολή του στην τηλεόραση. Αναμένουμε.


Για την ιστορία: Το κανάλι έλαβε μαρτυρίες από το ζευγάρι Αρτεμισία και Γρηγόρη Κοντογιάννη, τη Δήμητρα Αποστόλου και τον Γρηγόρη Σκάρα. Συνεντεύξεις από την Κωνσταντίνα Κοσμά και τον Βαγγέλη Βλάχο, που εκπροσώπησαν τη νέα γενιά, και από τον Ηλία Λάμπρη και Δημήτρη Βλαχοπάνο, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη να οργανώσουν το πρόγραμμα και να εξασφαλίσουν το υλικό των μαρτυριών, των συνεντεύξεων και των γυρισμάτων εν γένει.

austria tvkaustria tvk1

austria tv1austria tv3

austria tvaustria tv4

 

 

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας