Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

«Κώστας Αναστασίου – της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων»

vlaxopanos anastasiouΤο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Κώστας Αναστασίου – της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων» παρουσιάζει την Κυριακή 26 Ιανουαρίου και ώρα 11.30 π. μ. στην αίθουσα εκδηλώσεών της (Στρατηγού Καλλάρη 2 ) η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ), ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ) και οι εκδόσεις «Άπειρος Χώρα».

Το βιβλίο «Κώστας Αναστασίου – της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων» περιγράφει τη σφαγή της μαρτυρικής

Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ήρωας, από τους στρατιώτες της 1ης μεραρχίας εντελβάις, την Κυριακή 25 Ιουλίου 1943. Η Μουσιωτίτσα ήταν το πρώτο χωριό της Ηπείρου που δέχτηκε μια οργανωμένη εκκαθαριστική επιχείρηση της γερμανικής ναζιστικής μηχανής και γνώρισε την κτηνώδη «βία χωρίς όρια». Ο Κώστας Αναστασίου ήταν ο μόνος που επέζησε ανάμεσα στους 63 τους οποίους έστησαν και θέρισαν με το πολυβόλο οι Γερμανοί στην περιοχή του χωριού Σπιθάρι. 

Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται η ιστορία του εμφυλίου πολέμου (1946 – 49) στην Ελλάδα και η τραγωδία που έζησαν οι Έλληνες, ιδίως οι νέοι, μέσα σ’ ένα τοπίο αδελφικής βίας και αδελφικού σπαραγμού. Ο Κώστας Αναστασίου υπήρξε ένας απλός άνθρωπος της ελληνικής επαρχίας, που έλαβε μέρος στον εμφύλιο και βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με το θάνατο, αλλά χάρη σε κάποια περίεργη απόφαση της μοίρας του κατόρθωσε εντέλει να ζήσει και να διανύσει το δρόμο που του όρισε εκείνη. Στη συνέχεια ακολούθησε το δρόμο της ξενιτιάς και των ωκεανών, για να μπορέσει να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του μέσα σε μια πατρίδα που έφερε βαθύ το τραύμα της ματωμένης δεκαετίας του 1940.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Εύη Κουτρουμπάκη, φιλόλογος, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας, και ο Νίκος Ασλανίδης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και παραγωγός ντοκιμαντέρ. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η Αθηνά Τοτοκώτση, Γενική Γραμματέας της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης. 

Χορηγός της εκδήλωσης η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ηπειρωτικής Εστίας  Θεσσαλονίκης (ΗΕΘ) Αθηνά Μ. Τοτοκώτση στη μνήμη του ευεργέτη της ΗΕΘ Βασίλη Γκέλη.

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

 © 2016 Ηλίας